Smaragder

troels-olivero-smaragderSmaragder er fascinerende ædelstene. De har den smukkeste, mest intense og mest strålende grønne, man kan forestille sig: smaragdgrønt. Indeslutninger tolereres selv i fine smaragder da naturlige smaragder slet ikke forekommer fejlfrie (flawless). I bedste kvalitet er smaragder endnu mere værdifulde end diamanter.

Navnet smaragd stammer fra det græske “smaragdos ‘via det oldfranske’ esmeralde«, og egentlig blot betyder »grøn ædelsten ‘. Utallige fantastiske historier er vokset op omkring denne pragtfulde ædelsten. Inkaerne og aztekerne i Sydamerika, hvor de bedste smaragder stadig findes i dag, anser smaragden som en hellig ædelsten. Dog er formentlig det ældste kendte fund af smaragder i nærheden af det Røde Hav i Egypten. Når det er sagt, blev disse ædelstens miner, »Cleopatra’s Mines, allerede udtømt af egyptiske faraoer mellem 3000 og 1500 f.Kr.
Det blev skrevet i Vedaerne, de hellige skrifter af inderne, for mange århundreder siden, at den ædle grønne ædelsten havde helbredende egenskaber og at eje en smaragd gav lykke og øger velvære. Så det var ikke underligt, at fundne skattekister af indiske maharajaer og maharanis indeholdt vidunderlige smaragder. En af verdens største, er den såkaldte “Mogul Emerald ‘. Den stammer fra 1695, vejer 217,80 karat, og er ca. 10 cm høj. Den ene side har inskriptioner med bøn tekster, og på den anden side er der indgraveret pragtfulde blomster ornamenter. Denne legendariske smaragd blev bortauktioneret af Christie’s i London til en ukendt køber for 2,2 millioner US Dollars den 28. september 2001.

Smaragder har været beundret siden antikken. Af denne grund vises og opkøbes nogle af de mest berømte smaragder af museer og kendte samlere. The New York Museum of Natural History, har f.eks. en udstilling, med en kop lavet af ren smaragd som tilhørte kejseren Jehangir samt smaragden ‘Patricia’, et af de største colombianske smaragd krystaller i verden og som vejer 632 ct. Samlingen i Bank of Bogota omfatter fem værdifulde smaragd krystaller med vægt på mellem 220 og 1.796 ct. og pragtfulde smaragder smykker også det iranske nationalmuseum, som f.eks. den tidligere kejserinde Farahs diadem. De tyrkiske sultaner elskede også smaragder. I Istanbul’s Topkapi Palace er der en udstilling med skrive-redskaber og dolke, alle overdådigt udsmykket med smaragder og andre ædelstene.

Det grønne er farven af liv og af kærlighed

Den grønne smaragd er farven af liv og foråret og som kommer igen og igen. Men den har også, i århundreder, været farven på skønhed og konstant kærlighed. I det gamle Rom var grøn, farven på Venus, gudinden for skønhed og kærlighed. Og stadig i dag, indtager farven en særlig plads i mange kulturer og religioner. Grøn, for eksempel, er den hellige farve af islam. Mange stater i Den Arabiske Liga har grønt i deres flag som et symbol på enheden i deres tro. Og farven har også en høj status i den katolske kirke, hvor grøn betragtes som den mest naturlige og mest elementære af de liturgiske farver.

Den storslåede grønne smaragd er en farve, som udtrykker en harmoni, kærlighed til naturen og en elementær livsglæde. Det menneskelige øje kan aldrig se nok af denne unikke farve. Plinius bemærkede, at grøn glædede øjet uden at trætte det. Grøn opfattes som frisk og levende, som aldrig er ensformigt. Og i betragtning af, at denne farve altid ændrer sig lidt mellem det skarpe lys på dagen og i kunstigt lys i en lampe, så bevarer grønt sin livlige energi i alle dens nuancer.

Fingeraftryk af naturen

Den fantastiske intensitet gør smaragd en unik ædelsten. Men, virkelig god kvalitet med ens farve fordelt i stenen er temmelig sjælden, ofte er stenen uens i farven som skæmmer skønheden og oftest er stenen præget af mange indeslutninger. Men indeslutninger er et kendetegn ved smaragder og ikke afgørende for dets værdi, faktisk har en smaragd i en dyb intens grøn med masser af indeslutninger stadig en meget højere værdi end en næsten fejlfri smaragd, hvis farve er blegere og uens.
Så hvor kommer smaragder fra og hvordan er de egentlig opstået. For at få svar på det spørgsmål skal vi flere tusinde millioner tilbage i tiden. Nogen af de ældste smaragder blev dannet for 2600 millioner år siden i Zimbabwe hvorimod smaragder fundet i Pakistan kun er 9 millioner år gamle. Kemisk består smaragder af en blanding af beryllium-aluminium-silikater med en hårdhedsgrad på 7,5 til 8 på Mohrs skala og hører sammen med den lyseblå aquamarin, den svage pink morganit, den gyldne helidor og den bleg grønne beryl til den store familie af beryller. Ren beryl er farveløs. Farven på stenene i beryl familien opstår først når spor af andet kemisk stof bliver tilført. For smaragd er det primært crom og vanadium som giver den fascinerende grønne farve.
Normalt findes de kemiske stoffer som en smaragd består af i meget forskellige dele af jordens skorpe, men under kraftige tektoniske processer og erosioner i jorden har disse elementer fundet hinanden og krystalliseret til en af de smukkeste ædelstene der findes. Disse processer producerer, når de findes i smaragden, det vi kalder indeslutninger og de findes i mange former. I alle smaragder, i større eller mindre grad finder man sprækker og diverse krystaller og hulrum med væske og gas.
Logisk nok, en tilblivelse så turbulent som den en smaragd gennemgår, hindrer dannelsen af store, fejlfri krystaller. Af denne grund er det sjældent, at en stor smaragd med en fin farve og god klarhed er fundet. Og en helt fejlfri smaragd findes slet ikke i naturen. Derfor er fine smaragder så værdifulde.

En verden af fine smaragder

Colombia er øverst på listen over de lande hvor man udvinder smaragder. Både med hensyn til mængden af smaragder men også med gensyn til kvalitet.. Den har omkring 150 kendte miner, men ikke alle er i brug. De bedst kendte navne er Muzo og Chivor, hvor smaragder allerede blev udvundet af inkaerne i præcolumbiansk tid. I økonomisk henseende er den største mine i Coscue, hvor cirka tre fjerdedele af Colombias smaragd produktion kommer fra. Colombianske smaragder afviger fra smaragder fra andre steder ved at de har en særlig fin og intens grøn farve med et blåligt skær. Denne fascinerende smukke farve er så højt værdsat i den internationale smaragd handel, at selv stene med mange og synlige indeslutninger anses for acceptable.
Fine smaragder findes også i andre lande som Zambia, Brasilien, Zimbabwe, Madagaskar, Pakistan, Indien, Afghanistan og Rusland. Zambia, Zimbabwe og Brasilien i særdeleshed har et godt ry for fine smaragder i den internationale handel. Specielt smaragder i en smuk, dyb smaragdgrøn og med god klarhed findes i Zambia. Farven er for det meste mørkere end den colombianske smaragd og ofte har en fin, let blåligt tone.
Fra den berømte Sandawana Mine i Zimbabwe udvindes smaragder, oftest i mindre størrelser med en intens og smuk grøn farve der ofte har en delikat gullig-grøn nuance. Og Brasiliens Nova Era mine producerer også smaragder i smukke grønne farver. Takket være de nyere fund i Afrika og Brasilien, er flere smaragder på markedet nu, end der plejede at være før i tiden, til glæde for smaragd entusiaster.

En sofistikeret ædelsten

Troels-olivero-smaragder

Mens smaragdens hårdhed beskytter stenen i vid udstrækning mod ridser, kan dets skørhed og dens mange revner gøre slibning fra det rå krystal til en smuk smykkesten til noget af en udfordring. Selv for erfarne slibere udgør det noget af en udfordring, dels på grund af den høje værdi, og dels på grund af de mange indeslutninger og sprækker. Men det har ikke nedsat interessen. Faktisk er der udviklet en speciel slibning til smaragder, den såkaldte smaragd slibning. Det rene design af denne rektangulær eller kvadratisk sleben sten med skrå hjørner fremhæver skønheden samtidig med at det beskytter stenen mod stød og slag.

Smaragder er også slebet i mange andre slibninger, men hvis smaragden har specielt mange indeslutninger slibes den ofte i den afrundede cabochon slibning, der er meget populær i bl.a. Indien.
I dag er næsten alle smaragder behandlet med farveløse olier og harpikser. Dette er en almindelig anerkendt metode, som både forbedre smaragdens farve men også beskytter smaragden. Det har dog den negative konsekvens, at de er meget følsomme for andre typer behandling. For eksempel kan de ikke rengøres i et ultralydsbad. De olier og harpikser der bruges ved behandlingen forsegler de fine porer i overfladen af smaragden. Fjernes de senere vil stenen få et mat udseende. Af denne grund bør smaragd ikke bæres på fingeren ved rengøring eller ved brug af sæbe.

Et spørgsmål om tillid

Da smaragder ikke kun en af de smukkeste ædelstene, men også en af de mest værdifulde, findes der desværre utallige syntetiske og efterligninger.
Derfor køb kun dyre smaragder hos en du har tillid til og kun med certifikatet fra et anerkendt laboratorium. Et sådant laboratorium vil være i stand til at skelne mellem naturlige og syntetiske smaragder, og vil informere dig om, hvorvidt stenen har undergået nogen behandling af den type, en køber har ret til at kende.

Læs mere hos GIA eller køb smykker på DGAL her.

Troels Olivero

Please follow and like us: