Iolit – Vikingernes ædelsten

troels-olivero-iolitIolit er kendt som vikingerne kompas på grund af dets evne til at bestemme solens retning i overskyet vejr. Da vikingerne drog på deres berømte togter og opdagelsesrejser på de store oceaner, brugte de stykker af ioliter som verdens første polariseringsfilter. Når man så gennem linsen kunne man bestemme solens position og navigere sikkert.

Disse egenskaber der gjorde iolit så værdifuld for vikingerne er en ekstrem pleochroisme, som er en ekstrem farve mangfoldighed idet ioliter viser forskellige farver i forskellige retninger gennem krystallet. En terning slebet fra en iolitkrystal bliver observeret fra én retning som en violetblå farve, mens fra en anden retning er den helt farveløs og fra en tredje retning, honning gul.

Denne pleochroisme har været gavnligt indenfor navigation, men har til gengæld givet ædelstens slibere grå hår i hovedet, for er ioliten ikke slebet i den nøjagtige rigtige retning, uanset formen på den rå krystal, vil farven ikke vise sig fra sin bedste side. Og som ved alle farvede ædelsten, er farven det vigtigste ved vurdering af ædelsten, for det er på grund af farven vi køber farvede ædelstene.

troels-olivero-iolit

Navnet iolit kommer fra det græske “ion” som betyder violet. ædelstenen er normalt violetblå når den er slebet rigtigt. Jo stærkere og dybere blå, jo mere kostbar er den.
Men iolit er ellers ikke en særlig dyr ædelsten, set i forhold til dets sjældenhed og skønhed.

Den udvindes i dag i Indien, Sri Lanka, Mozambique, Zimbabwe og Brasilien. Vikingerne fik formodentligt deres sten fra Norge og Grønland.

 

Læs mere om den hos Gemological Institute of America.

Køb smykker eller læs om gemmologi hos DGAL.

 

-Troels Olivero