Chrysoberyl

chrysoberyl-troels-olivero

Chrysoberyl mineral

Lige som øjet på de store kattedyr når de er på jagt, virker chrysoberyl cat’s eye lige så fascinerende. Cat’s eye er et af naturens små mirakler. Ædelstenen er virkeligt noget specielt, med dets smalle hvide bånd af lys på en flimrende gylden baggrund, som på magisk vis glider hen over overfladen når stenen bevæges.

Der er andre stene end cat’s eye der har samme effekt, men andre ædelstene skal betegnes med ædelstens navnet først som fx kvarts cat’s eye.

Ofte sammenlignes chrysoberyl med ædelstene fra beryl gruppen, som nok  er den mest kendte gruppe af ædelstene og inkluderer smaragder og akvamariner. Navnet kommer fra græsk og betyder ”guldfarvet beryl”.

På trods af navnet er den faktisk slet ikke en beryl. Sammen med alexandrit udgør chrysoberyl en selvstændig gruppe af ædelstene, hvor alexandrit i kraft af sin evne til at skifte farve, anses som den fineste i gruppen – en titel som retfærdigvis nok skulle tilhøre cat’s eye.

Chrysoberyl-troels-olivero

chrysoberyl Cats eye

Chrysoberyl er et mineral som består af aluminiumoxid indeholdende beryllium, og dermed faktisk har lidt til fælles med de ovennævnte beryller, som hører til silikat familien.

Med en hårdhed på 8,5 på Mohrs skala er de beryllerne overlegen. De populære chrysoberyler findes i mange nuancer fra citrongul til grønlig gul, samt i alverdens honning nuancer.

Chrysoberylen findes primært i Brasilien, Sri Lanka og det østlige Afrika.

 

Beskyttelse og positiv energi

Siden oldtiden, har cats eye haft ry for at beskytte sin bærer og holde ulykker på afstand. Derfor har den også været meget populær gennem tiderne hos den mandlige adel klasse, som ofte havde en cats eye ring på når de drog i krig. På grund af sin honninggyldne farve er den ofte sammenlignet med velstand, som nok er naturligt nok, idet de fineste eksemplarer kræver velstand for at have råd til at købe en.

Moderne ædelstens terapeuter forbinder chrysoberyler med koncentration og evne til at lærer og at give bæreren evnen til at tænke klart. Og disse egenskaber forstærkes hvis man bærer en chrysoberyl cat’s eye.

Det magiske blikkende øje

Chrysoberyl-troels-olivero

chrysoberyl ring

Chrysoberyl cat’s eye er virkelige sjældne ædelstene som kun findes nogle få steder i verden, sammen med andre typer af chrysoberyl. Det er svært at forestille sig at en ædelsten kan blinke som et katteøje på sådan en fascinerende måde.

Er det magi? Eller er det en af naturens små pudsigheder? Hvad er det der giver denne uimodståelige smukke lyseffekt?

Videnskaben har opdaget at meget fine indeslutninger i stenen er skyld i dette fascinerende fænomen.

Lyset reflekterer på en speciel måde i indeslutningerne, så en stærk stribe af lys løber på langs af indeslutningerne, så det ligner øjet på en kat. Når stenen bevæges glider lysstriben hen over overfladen på stenen.

Indenfor gemmologi kaldes dette fænomen for ”chatoyance”, som kommer fra det franske ”chat” (for kat) and ”oeil” (for øje).

Almindelig chrysoberyl savner effekten og er derfor næsten altid slebet i facetter hvorimod cat’s eye altid er cabochon sleben da det er den eneste type slibning hvor effekten er synlig.

Chrysoberyl hvis farvenuancer spænder fra mint grøn til honningfarvet er en populær ædelsten og eftertragtet blandt samlere- og ædelstens-entusiaster verden over. I den mest populære variation, cat’s eye, er den i fine eksemplarer meget kostbar.

Som hos alle ædelstene er kvaliteten afgørende for værdien af ædelstenen. Når man bedømmer kvaliteten af cat’s eye er det først og fremmest lysstriben der skal være tydelig, jævn og løbe på langs af hele stenen. I de bedste eksemplarer er det ligesom striben åbner og lukker ved bevægelse. Derefter skal farven være god og her er det især den honninggule man skal kigge efter. Stenen skal også være transparent, hvilket vil sige at den skal være så gennemsigtigt som muligt.

For både mænd og kvinder

Chrysoberyl cat’s eye er noget af det smukkeste naturen har skabt. Man fascineres igen og igen af denne unikke ædelsten. Og det er ædelstenen for den som foretrækker det individuelle og unikke. Den er velegnet til både mænd og kvinder da, afhængig af smykkets design, både kan fremstå feminin eller maskulin.

 

Læs mere om chrysoberyl hos Gemological Institute of America.

 

Troels Olivero

Please follow and like us: