Myten om jade

troels.olivero-jade

Jade med dens diskrete og glatte glans findes i mange fine nuancer af grøn.Den findes også i farver som hvid, grå, sort gul, orange, samt sarte violette nuancer, og har været kendt for menneskeheden i 7000 år, og er dermed en af de ældste ædelstene der kendes.

I forhistorisk tid var jade mest kendt for sin hårdhed og ikke som ædelsten. Den var derfor ideel som redskab og våben. Men siden år 3000 før vores tidsregning har den været kendt i Kina som ”yu” der betyder ”den kongelige ædelsten”
I den lange kinesiske kultur og kunsthistorie har jade haft enorm betydning på same niveau som guld og diamanter har haft i Vesten.

Jade har ikke kun været brugt til smykker og fine objekter, skulpturer o.l., men også været inkorporeret i møbeldesign og bygningsværker for højadelen.
I dag betragtes ædelstenen som et symbol på ”det gode”, ”det smukke” og ”det kostbare”.
Et besøg på jademarkedet i Hong Kong eller Rangoon eller hos et af Christie’s auktioner i Østen viser hvor betydningsfuld denne ædelsten er for folk i Østen.

Men også så langt tilbage som før colombiansk tid, beundrede Mayaerne, Aztekerne og Olmekerne i Central Amerika jade højere end guld. Maroiserne har produceret våben og kulturelle instrumenter af jade siden forhistorisk tid, en tradition som fortsat eksisterer i dag.

I oldtidens Ægypten var jade beundret som kærlighedens sten, den gav indre fred, harmoni og balance for bæreren. I andre kulturer var den betragtet som en sten der beskyttede og gjorde bæreren lykkelig. Alligevel var der ingen kulturer hvor den havde samme betydning som for folk i Asien.Heldigvis er forståelsen for denne ædelsten bredt sig udenfor Asien og er i dag eftertragtet mange steder.troels.olivero-jade

Hvad er jade?

Jade eller “yu” som det hedder i Kina er faktisk 2 former for ædelsten, nephrite og jadeite. Navnet kommer fra det spanske ”piedra de ijada” nyre-sten, da de latinamerikanske indianere troede at jade kunne kurerer nyresygdomme. Grundet denne effekt var stenen også kendt som ”lapis nephriticus”. Og det er her oprindelsen af navnet nephrite stammer fra.

Jadeite og nephrite er i Kina begge ”zhen yu”, ægte jade. Det var ikke før i begyndelsen af det 19. århundrede at gemmologer og mineraloger startede at differentiere mellem de to typer. Begge ligner hinanden meget i dets strukturelle udseende og hårdhed, men deres kemiske sammensætning er forskellig.

Nephrite rangerer farvemæssigt overvejende fra mellemgrøn til mørkegrøn eller grågrøn, men forekommer også i hvid, gullig eller rødlig. Den sjældnere og finere Jadeite findes i grøn, hvid, pink, rød, sort, brun og lilla. I begge typer er farveintensiteten meget forskellig og uens i stenen. Begge typer har ofte årer og mærker, der ikke nødvendigvis betragtes som fejl.

Jade: Fra rå materiale til færdig ædelsten

Jadeite er mere sjælden en nephrite og er derfor også mere kostbar. Nephrite er fundet i Kina, New Zealand, Rusland, Guatemala og de schweiziske Alper. Mørkegrøn jade, det såkaldte ”Canada jade”, er fundet i Vest-Canada.
Jadeite er fundet i Kina, Rusland og Guatemala, men de bedste og fineste stene kommer fra Myanmar, det tidligere Burma.

På det årlige ædelstens- og perlemarked auktioneres store blokke af jade. Når man køber disse blokke skal man være heldig for man ved ikke om blokken indeholder materiale der kan blive til million dollar kongelige jade smykker, eller om man køber katten i sækken i form af ubrugelige stene. Det er først når blokkene bliver delt og slebet at man kan se kvaliteten af jaden.
I jade sliberierne i Cantoen, Beijing og Hong Kong slibes materialet med corundum og diamant pulver.troels.olivero-jade

Jade er ikke gennemsigtig men har en fin glans. For at få den bedste glans ud af stenen slibes stenene i cabochon form eller runde former som bruges til halskæder.
Der er stor forskel i glansen mellem nephrite og jadeite. Det er kun jadeite der kan poleres op til en spejllignende glans og kun de fineste af disse kan betragtes som kongelige jader. Disse kan til gengæld opnå priser i Østen på linje med de fineste diamanter og rubiner.
I Vesten samles jade mest som figurer, skåle o.l., som er produceret i østen, eller bruges i billigere jade smykker.

I østen er fine og kostbare jadesmykker meget eftertragtet. Det er først og fremmest farven der er afgørende. En ens farvefordeling i samme nuance, og med fin brillans er en sjælden egenskab hos jade. Man har faktisk 7 forskellige nuancer i grøn man graduerer jaden efter. Forskellen i nuancerne er så fine at kun eksperter kan adskille dem.
Men det er den smaragdgrønne kongelige jade, med en fantastisk farve dybde, intensitet og glans som opnår de højeste priser.

Men pas på, grundet dets popularitet, pris og sjældenhed er der mange forfalskninger på markedet. Mange er blevet kunstigt farvet og behandlet.

Læs mere om jades kvalitetsfaktorer hos GIA.

Køb smykker eller læs om mine gemmologikurser hos DGAL.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: