Agat – Den stribede skønhed

Ingen ædelsten i naturen er så kreativt formet i striber som agat. De dannes i koncentrerede lag i en bred vifte af farver og teksturer, og hver enkelt mineral dannes ved at kvarts fyldes i et hulrum i de stene hvor agaterne dannes.

Som følge heraf dannes agater ofte som runde ædelsten med ringe som i en træstamme, udformet i fantasifulde figurer, som ligner alt fra øjne til kammuslinger.troels-olovero-agat

Agater var i oldtiden eftertragtet som amulet og talisman. Det blev sagt at den kunne slukke tørst og beskytte mod feber. Persiske tryllekunstnere brugte agaten til at aflede storme.


En berømt kæmpe samling agatskåle på flere tusinde, der blev samlet af Mithridates, konge af Pontus, viser den entusiasme og vigtighed hvormed agat blev betragtet. Agatskåle var også populære i det Byzantinske rige.

At samle agatskåle blev lige så almindeligt blandt de kongelige i Europa i renæssancen, som at samle frimærker i dag. Og mange store kendte museer, inklusiv Louvre, har imponerende samlinger med agatskåle.troels.olivero-agat

Udvinding af agater i Nahe floddalen i Tyskland var allerede dokumenteret så langt tilbage som 1497 ,og dannede grundlag for sliberierne i Idar-Oberstein. Oprindeligt brugte man vandkraft fra floden til at drive slibestenene.

Da Naha agat minerne var udtømt begyndte man at importere agater fra Brasilien til sliberierne, hvilket startede det kæmpe boom af ædelstens opdagelse i Brasilien der omfatter ametyster, citriner, turmaliner, topaser og mange andre slags ædelstene.

Læs mere om agater fra Marokko her.

Køb smykker eller læs om gemmologi hos Danish Gemological Appraisal Laboratory.

(Troels Olivero)

Please follow and like us: