Morganit – Den eftertragtede rosa beryl.

troels-oliver-morganit Sammen med smaragder og akvamariner er morganit den bedste kendte ædelsten I gruppen af beryller. Den er eftertragtet for dets feminine fine rosa farve, som symboliserer charme og følsomhed.

Ædelstene skifter også navn

Selv om ædelstenen blev dannet for millioner af år siden, har den kun været kendt under dets navn, morganit I 100 år. Helt præcis siden 1911 hvor gemmologerne indtil da havde kaldt den pink beryl som en variation i beryl gruppen. Men ikke kun mennesker skifter navn. Den kendte gemmolog G.F. Kunz, som fik den pink kunzite opkaldt efter sig, foreslog at ædelstenen var fornem nok til at få sit eget selvstændige navn. Til ære for den kendte bankmand og mineral samler, John Pierpont Morgan, blev ædelstenen kaldt morganit.

Beryl er farveløs. Men på grund af dets struktur er den i stand til, ved dannelse, at optage andre elementer som jern, mangan, krom eller vanadium. Det kaldes de farvende elementer. Hvis mangan er optaget i beryllen, bliver stenen rosa eller pink.

Morganit udvindes i dag mest i Brasilien, Madagaskar, Afghanistan og Californien. Det er velegnet som smykkesten da den er ret hård, 7,5 til 8 på Mohrs skala.troels-oliver-morganit

Morganit kommer I mange forskellige nuance fra decideret pink til svag rosa og som hos alle farvede ædelstene er det først og fremmest kvaliteten og intensiteten af farven der er afgørende for prisen. Men uanset så findes der en farvenuance til enhver type kvinde og til enhver hudtype.

Læs mere om den hos GIA, eller køb smykker hos DGAL.

Tryk her for at læse om morganits kvalitetsfaktorer.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: