Peridot

peridot-troels-olivero

Peridot er august måneds ædelsten og den smukke grønne farve med en toning af guld er en typisk ædelsten for sommer.

Peridot er en af de ældste ædelstene der findes. Man har fundet peridot i 4 tusinde år gamle egyptiske smykker, ligesom den var meget populær blandt Romerne. Den er fundet i smykker i middelalderen i Europa. Bl.a. findes den i et skrin placeret i Kølns katedral. Peridot blev i antikken udvundet i områder omkring det røde hav, men disse miner er udtømt for længe siden og siden middelalderen har peridot, indtil 1990erne, ikke haft særlig stor efterspørgsel på verdensplan selv om peridot findes forskellige steder. Nogle lokale befolkningsgrupper har brugt peridot senere idet den er fundet i gamle smykker fra indianer stammer nær Arizona.

Kashmir er ikke kun safirer

Men så i 1990’erne blev der sensationelt fundet i Pakistan i 4000 meter ufremkommeligt bjergområde en stor forekomst af meget fin peridot. Mængden der blev fundet var stor nok til at efterkomme efterspørgslen, for en periode i hvert fald, og i dag er peridot en eftertragtet og ofte brugt ædelsten.

For at understrege den fine kvalitet af denne pakistanske peridot blev den kendt som ”kashmir peridot” sammenlignet med den fineste safir, kashmir safiren.

Nogle af de dygtigste ædelstenslibere havde slebet nogle helt fantastiske ædelstene over 100 ct i en kvalitet der var finere end nogensinde set før. Og det ser ud til at fundet er så stort at der er nok til at følge efterspørgslen i en rum tid fremover.

Mange navne men kun en farve

Ædelstenen har ikke mindre end 3 navne. ”peridot” og ”cheysolit” fra det græske ”guld sten” samt ”olivine” for peridot er ædelstenen fra mineralet olivine. I ædelstens branchen hedder ædelstenen peridot fra det græske ord ”peridona” som betyder noget med ”at man forgylder” på engelsk ”to give richness”

Peridot er en af meget få ædelstene der kun findes i en farve, grøn ofte med en toning af guld, hvis farve skyldes forekomsten af jern. Kemisk består peridot af jern magnesium kisel. Intensiteten af farven afhænger af mængden af jern. Farven kan variere fra gulgrøn til olivengrøn og tilmed med brunlig tone.

Peridot er ikke en speciel hård sten, 6,5 til 7 på Mohrs skala, men den er let at vedligeholde.

Peridot findes også som cat’s eye og med stjerne effekt men disse stene er meget sjældne og kostbare.

Som nævnt før kommer de fineste stene fra grænsen mellem Pakistan og Afghanistan, men peridot udvindes også i Myanmar, Kina, USA, Afrika og Australien. Stenen fra Myanmar har en intens lysegrøn farve med fine indeslutninger der giver et silkeagtigt brillans. Peridot fra Arizona i USA, som har været meget brugt og som er populær i indianske smykker, har ofte en gullig eller gyldenbrun tone.

En ukompliceret sten, men ikke for ædelstenssliberen

Ædelstenen er slebet I henhold til krystallets form og oftest I facetter. Stene der indeholder mange indeslutninger kan med fordel slibes som cabochon. Det fremhæver også den silkebrillans som specielt de Burmesiske (Myanmar) stene har.

Stenen er ikke let at slibe da det rå krystal let kan flække under slibningen men når den først er slebet er den meget velegnet som smykkesten idet den er let at vedligeholde og ret holdbar til daglig brug.

Den ideelle sommer ædelsten

Den smukke grønne ædelsten I dets nuance er specielt velegnet til den lette sommergarderobe. Peridot kommer i mange kvaliteter og kan fås i mange former, størrelse og prisklasser.peridot-troels-olivero

 

Læs mere om ædelstenen hos GIA eller køb smykker på DGAL.

 

Troels Olivero

Please follow and like us: