Akvamarin – en fornem repræsentant for den lyseblå himmel til det dybblå hav.

troels-oliver-akvamarin

Akvamarin krystal

Akvamarin kommer i mange nuancer, af primært lyseblå. Det er en fascinerende ædelsten, elsket af kvinder pga. den lyseblå farve, der samtidigt er feminin og klæder enhver hudfarve.

Den er elsket af designere da det nok er den ædelsten der kan slibes i alle mulige fancy slibninger og former, og stadig bevare den smukke glød.

Dets lyseblå farve siges at udstråle sympati, tillid, harmoni og langvarigt venskab. Farve er magisk og betagende som den blå farve på himlen. Samtidigt er det også det blå havs farve, og ifølge sagaen opstod akvamarin ud af brystet fra havfruer og har siden oldtiden, været sejlerens lykkesten.

Navnet kommer fra det latinske ”aqua” vand og ”mare” hav. Det siges at dets egenskaber og styrke opnås bedst ved at placere den i vand og lade solens stråler gennemtrænge stenen. Men bedst er det at bære den, da det ifølge traditionen lover et lykkeligt ægteskab, og skal bringe lykke og rigdom til kvinden der bærer den.

På alle måde en ideel ædelsten.

 

En ædelsten med mange gode egenskaber.

Akvamarin er en af de absolutte mest populære ædelsten og en af de mest kendte. Den er næsten lige så populær som de klassiske rubiner, safirer og smaragder. Den er i familie med smaragd da den også tilhører beryl familien, men den adskiller sig meget fra smaragd da farven er meget mere ens, og den er fra naturens side født med væsentligt mindre indeslutninger end smaragd.

Akvamarin har en meget fin brillans, og med en hårdhed på 7,5-8 på Mohr skala, gør den modstandsdygtig mod ridser, og egner sig fint til alle typer af smykker.

Som alle andre farvede ædelstene er farven den vigtigste faktor i bedømmelse af værdien. Jo mere intens farve, jo dyrere er den.
Nogle akvamariner har et grønlig tone, men en ren intens blå og klar sten med en stor brillans, er det perfekte udseende hos en akvamarin.

 

Santa Maria sætter standarden.

Akvamarinens forskellige blå nuancer har forskellige navne. Den sjældne intense blå akvamarin fra Santa Maria de Itabira minen i Brasilien, som begejstrer alle akvamarin-entusiaster, kaldes ”Santa Maria”. De samme blå nuancer findes i nogle få miner i Afrika der hedder ”Santa Maria Africana”.

Fra den Brasilianske stat Espirito Santo udvindes nogle blå akvamariner som er mindre intense end Santa Maria Akvamarinerne. En anden smuk blå nuance af akvamariner var opkaldt efter den brasilianske dronning i 1954 og hedder ”Martha Rocha”.

Fra de mange brasilianske navne er det tydeligt at se hvor vigtigt Brasilien er blandt de lande hvor akvamariner findes. De fleste akvamariner kommer fra minerne i Syd Brasilien.

Mange ædelsten findes i store krystaller men på grund af ujævnheder i farven og strukturen er store perfekt slebne ædelstene i perfekt kvalitet sjældne. Man har dog fundet meget store akvamarin-krystaller der har kunnet slibes som en stor smuk ædelsten, som fx ”Dom Pedro”, den 26 kg store krystal der blev slebet i Idar-Oberstein i 1992 af ædelstens designer Bern Munsteiner. Det er den største sleben akvamarin der findes.

Akvamariner er også fundet i andre lande som fx Nigeria, Zambia, Madagaskar, Mozambique, Afghanistan og Pakistan.

 

Moderne designeres favorit

troels-oliver-akvamarin

akvamarin ring

Der findes ikke en anden ædelsten der er formet og designet som akvamarin, for uanset hvordan den bruges og udformes så er den lige smuk og betagende. Derfor er den også moderne designers yndlings ædelsten. Igen og igen finder man den i nye fantastiske former og slibninger, og dets markante brug i moderne design har været med til at gøre den så populær blandt moderne kvinder.

Den smukke lyseblå farve er med til at bringe en fantastisk brillans ud af enhver facet, uanset om den er formet i de klassiske slibninger eller de ultra moderne slibninger med skæve vinkler. Uanset hvad, så er dens magi uimodståelig for de fleste kvinder.

 

Læs mere om Akvamarin hos Gemological Institute of America.

 

Troels Olivero

 

Please follow and like us: