Kvarts – Den charmerende ædelsten

troels-olivero-kvarts

Gennem historien er kvarts betragtet som den charmerende, men dog almindelige ædelsten, brugt som stand-in for de mere dyre ædelstene. I senere tid har nogle af kvarts-typerne dog fået sin egen identitet og anerkendelse.

Hvis man ser ind i en gammel krystalkugle, ser man ind i en af de mest populære ædelstene gennem tiderne. Den smukke bjergkrystal har igennem tiderne været brugt som krystalkugler eller skåle men bruges i dag oftest som smykkestene. Selv om mange typer kvarts i dag er vældige populære så som ametyst, citrin, ametrin, rose kvarts, onyks, agat og andre typer er de blevet taget for givet på grund af de billige priser.

Violette ametyster og gule citriner har været populære altid. Ametrin kombinere den lilla ametyst og den gule citrin i en ædelsten. Forskellige typer af chalcedony, fra agat til chrysoprase er blevet vældig populære på det seneste grundet de er egnet til at slibe i alverdens former og figurer og rutil kvarts er, med dets fantastiske guldlignende nåle indeslutninger, en one-of-a-kind ædelsten, som passer den selvbevidste moderne kvinde.

Rosa kvarts

troels-olivero-kvarts

Den svage rosafarvede kvarts, hvis klarhed spænder fra transparent til transludent. Farven er en ret bleg rosa. Transparente eksemplarer er ret sjældne og normalt så svage i farven at de virker farveløse. Kun i meget store stene kan farven observeres. Transludent stene er mere almindeligt og bruges som perler og slibes i cabochon og alverdens fancy former.

Tiger øjet

troels-olivero-kvartsKvartsen kendt som tigerøjet indeholder brunt jern som er ansvarlig for den gyldengule farve. Lyset reflekterer på en speciel måde i indeslutningerne så en stærk stribe af lys løber på langs af indeslutningerne, så det ligner øjet på en kat. Når stenen bevæges glider lysstriben hen over overfladen på stenen. Indenfor gemmologi kaldes dette fænomen for ”chatoyance”, som kommer fra det franske ”chat” (for kat) and ”oeil” (for øje). De vigtigste områder for udvinding af ædelstenen er Syd Afrika men findes også i det Vestlige Australien, Myanmar (Burma), Indien og Californien i USA.

Bjergkrystal

troels-olivero-kvartsDen farveløse variation af kvarts hedder bjergkrystal. I tidlige tider troede man at bjergkrystal var en kompakt form for is, faktisk betyder ordet ”crystallos” is. De bedste bjergkrystaller har en klarhed som vand. Selv om bjergkrystal er rimeligt almindelig er store krystaller det ikke. Derfor laves krystalkugler heller ikke mere af bjergkrystal men af glas. I mange fine art deco smykker er der flittigt brugt bjergkrystal, specielt er kvartskombinationen af den farveløse bjergkrystal og den sorte onyks vældig populær.
Bjergkrystal er også blevet populær i smykker for dets påståede helbredende effekt for sjæl og krop.

Rutil kvarts

troels-olivero-kvarts

Mens de fleste variationer er mest værd jo mindre indeslutninger de har, er nogle mest værd på grund af indeslutningerne. Den mest populære af disse kaldes rutilkvarts. Rutilkvarts er transparente bjergkrystaller med gyldne nåleindeslutninger af rutil placeret som mønster inden i krystallet. Disse mønstre er meget smukke. De kaldes også for ”Venus hår”.

Chalcedony kvarts

troels-olivero-kvarts

De der ikke er formet som et enkelt krystal men af et antal farvede mikrokrystaller kaldes chalcedony kvarts. Antallet af variationer er større end selv de transparente kvarts og inkluderer f.eks. croptokrystal-kvarts som har mønstre såvel som fuld farvede. Agater er stribede. Blodsten har røde pletter på en grøn baggrund. Mos agat har et plantelignende mønster. Jasper kan ligne et helt landskab. Chrysoprase, som er en stærk æblegrøn transludent chalcedony er den dyreste. Den var specielt populær i Østeuropa og kan ses dekoreret på mange bygninger i Prag. I dag udvindes den mest i Australien. Den får sin grønne farve fra nikkel.

 

Læs mere om den hos GIA eller køb smykker på DGAL.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: