Gule turmaliner – Den ekstraordinære gule ædelsten.

troels-olivero-turmalinerTurmaliner kommer i alverdens farver og nuance, flerfarvede, farveskiftende og som “cat’s eye”. Men indtil for nyligt manglende man den helt rene intense gule. De fleste gule turmaliner er nemlig tonet også efter behandling, for det meste med en brun tone. Det ændrede sig i efteråret 2000 hvor man i det Sydøst-afrikanske land Malawi, fandt nogle ekstraordinær rene intense gule turmaliner som i branchen benævnes ”Canary Yellow” turmaliner.

Det er en specielt interessant turmalin for gemmologer. Det er spor af magnesium der giver den ekstraordinære intense gule farve. Men det er de færreste krystaller der er så smukke når de udvindes. Først efter en tur i ovnen ved 700 grader celsius ændres strukturen i stenen og den brune tone forsvinder. Når krystallerne derefter slibes fremkommer den mest fantastiske gule farve.

Behandlingen med høj varme er en normal behandling af farvede ædelstene, og ubehandlede farvede ædelstene er ret sjælden nu om dage. Behandlingen er varig og kan ikke ændres idet det er en ændring af atomernes struktur i ædelstenen der sker ved varmebehandlingen.troels-olivero-turmaliner

Store facetslebne gule turmaliner fra Malawi er ret sjældne. Mindre end 5 % af de slebne sten vejer mere end 1 ct. Men til gengæld er de meget velegnet som smykkesten, for ud over at være smukke er de ret holdbare med en hårdhedsgrad på 7-7.5 på Mohrs skala, i øvrigt den samme hårdhed som alle andre turmaliner

Turmalinen der dufter?

Der er en anden pudsig specialitet der skiller den gule Malawi turmalin ud fra andre ædelstene. Den dufter, det vil sige at den der bærer smykkestenen ikke kan dufte noget, men det kan ædelstens sliberen når han sliber stenen. Erfarne slibere er begejstret for at arbejde med stenen for det er den eneste ædelsten der dufter godt.

Så hvad er hemmeligheden. Det er egentligt ret enkelt. Når turmaliner kommer til sliberiene er de dækket af et sort materiale som skal fjernes først. Man har så fundet ud af, at det uønskede materiale lettest fjernes hvis de rå turmalin-krystaller først koges i varmt vand, tilsat citron juice. Efter kogning ligner de ikke kun farven af en frisk citron, de dufter også af en, i det mindste indtil slibningen starter.

Læs mere om de gule turmaliner hos ICA eller læs om gemmologi hos DGAL.

 

Troels Olivero

Please follow and like us: