Onyks – Sort magi

troels-olivero-onyksOnyks er den sorte variation af mineralet chalcedony kvarts. Onyksen var meget populær I oldtidens Grækenland og Rom. Navnet stammer fra det græske ord ”onyx” som betyder negl eller klo. Det siges at en dag skar Vupid fingerneglen af guden Venus med en pilespids mens hun sov. Neglen blev forvandlet til onyks så ingen del af den guddommelige krop gik til grunde.

Sandt er det at sort ikke er noget man forbinder med en fingernegl, men i oldtidens Grækenland var alle farver af chalcedony kvarts fra hvid til brun og sort alle kaldt onyks. Og da farven på fingernegl er hvid giver historien bedre mening. Senere begrænsede romerne betegnelsen onyks til kun at omfatte den sorte variation.

Den rødbrune og hvide variation af onykser kaldes sardonyx og var meget eftertragtet i oldtidens Rom. Specielt blev det brugt som segl fordi vokset ikke hang fast i stenen ved stempling. Den romerske general Publius Cornelius Scipio var kendt for at bruge det i sit segl, smykker og design.

Sort onyks skinner ekstra meget som baggrund for kraftige farver. Dets fine overflade gør den til favorit blandt ædelstensslibere der kan slibe den i fantastiske former. Den er brugt gennem tiderne i traditionelt smykkedesign og i moderne individuel design, da den sorte farve og fine overflade gør sig godt i kombination sammen med andre farvestrålende ædelstene.troels-olivero-onyks

I Danmark blev den tidligere brugt meget i herresmykker, Den velkendte sorte sten i herre ringen er som regel en sort onyks.

Læs mere om den her eller køb smykker på DGAL.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: