Rubelit Turmalin

rubelit-troels-olivero

Turmaliner er en serie nært beslægtet ædelstene der i naturen er skabt i mange forskellige farver. Reglen i branchen er, at man ikke navngiver hver enkelt variant indenfor en gruppe. Til navnet turmalin tilføjes først stenens farve, grøn turmalin, gul turmalin, blå turmalin osv. Men der er ingen regel uden udtagelse og det gælder også turmaliner og specielt den røde variation.

Rubelit er en specielt smuk turmalin. Dets farve skinner fra dyb rød til neon pink. Navnet kommer fra latin ”rubellus” som betyder rødlig.

Der findes røde og pink turmaliner i mange variationer, som spænder fra let pink til neon pink, fra intens violet til mørk rød. Men kun nogle få af disse turmaliner må betegnes som rubelit. Der er nemlig 2 kriterier der skal opfyldes for at en turmalin må kaldes rubelit. Den skal være rød eller neon pink. Det vigtigste kriterium for denne smukke ædelsten er at, den modsat mange ædelstene der skifter farvenuancer mellem naturlig og kunstig lys, ikke må variere i farven uanset lyskilden. Den skal skinne på samme måde både i naturlig lys og i kunstig lys. De fleste andre rødlige turmaliner viser nemlig en anelse brunlig tone i kunstig belysning.

Mens farvede ædelstene I god kvalitet helst skal være uden synlige indeslutninger er det anderledes med rubelit. I det hele taget gælder det for alle type 3 ædelstene som rubelit at de er født med så mange indeslutninger at de stort set ikke findes i store eksemplarer uden indeslutninger og derfor accepteres sådan, også i fine eksemplarer. Det er vigtigst er at lyset kan passerede uden at indeslutningerne får stenen til virke skyet eller mælket. Og selvfølgeligt gælder at jo mindre indeslutninger jo bedre.

Rubelit slibes i mange forskellige former afhængig af det rå krystal. Ædelstenssliberen skal nemlig tage højde for varierende intensitet i krystallet der, ved slibning, helst skal udjævnes til en ens farve intensitet i den slebne sten.rubelit-troels-olivero

Rubelit udvindes mest i Brasilien, Madagaskar, Mozambique, Nigeria og Pakistan. Specielt neon pink stene udvindes fra miner i USA.

Farven på en rubelit er ren forførelse. Dets kombination af rød, neon pink og en anelse violet gør at rubelit er stenen med den største erotiske forførelse. Måske derfor den er så eftertragtet af kvinder og som oftest købes af mænd som gave.

 

Læs mere om den hos GIA eller køb smykker på DGAL.

Troels Olivero

Please follow and like us: