Ametrin, et miks af lilla og gultroels-olivero-ametrin

Ametrin – Den 2-farvede ædelsten

Elsker du den lilla farve i ametyst og den gylden farve i citriner, så har jeg den perfekte ædelsten til dig.

Et sted i verden finder man ametysts lilla farve og citrinens gyldne farve i en og samme kvarts krystal. Denne 2 farvede gule og lilla kvarts ædelsten hedder ametrin.

Ædelstenen kommer fra kun et sted i verden, Bolivia. Anahi minen i Bolivia er den største producent af ametriner. Den blev berømt allerede i det 17 århundrede da en spansk erobrer modtog den som medgift da han giftede sig med en prinsesse der hed Anahi fra Ayoreos stammen. Ametrin-ædelstenen blev introduceret til Europa gennem gaver til den spanske dronning.

Ametriner er ofte slebet i rektangulære slibninger, som f.eks. smaragdslibninger med en 50/50 fordeling mellem ametyst og Ametrin, men bliver ofte af kunstnere og de mere kreative sliberier, slebet på en måde hvor de 2 farver blandes i et miks af variationer.

Af en eller anden grund er den forholdsvis billig i forhold til dens skønhed, dens holdbarhed og at den kun findes et sted i verden.

Ametriner er en ret hård ædelsten og særdeles velegnet til smykker, men hvis du er den type der mener at lidt er bedre skal du nok ikke vælge ametrin da farvekontrasten, som ametriner vurderes efter, fremtræder tydeligst over 7 ct i vægt.troels-olivero-ametrin

Her kan du læse mere om Anahi minen i Bolivia.

Læs mere om gemmologi eller køb smykker på dgal.dk

 

Troels Olivero

Please follow and like us: