Safirer – Smukke uden at være blå

Safirer er ofte synonym med farven blå, men safirer er meget mere. Den kommer i alle farver, undtagen rød som kaldes rubiner.fancy safirer

Andre farver end blå kan være lige så sjældne, og for nogle farver mere sjælden end blå, uden at de opnår samme priser som den kendte blå safir.

Det er dog undtaget en meget speciel og sjælden farve, kaldet “padparadscha”. Den er en orange-pink eller pink-orange safir opkaldt efter farven på en lotus blomst.

Padparadscha safiren er meget sjælden og den præcise definition af farvenuancen har altid været diskuteret. Definitionen er da heller ikke ens blandt de forskellige eksperter. Nogle eksperter mener endda at betegnelsen også skal tilhøre de mere pastel nuancer man finder hos safirerne fra Sri Lanka samt hos de mere rødlige-orange fra Umba Valley i Tanzania. Priserne når op i næsten samme højde som de fineste blå safirer og selv om definitionen af den rette farve kan debatteres så kan dets skønhed, med den smukke farve af frisk laks og solnedgang, ikke.padparadscha

Et pink dilemma

Skal pink nuancer betegnes som rubin eller safir?

For lang tid siden bestemte man at corundum med rød farve skulle hedde rubin, mens alle andre farver hedder safir. Men da pink i virkeligheden kun er en lys rød, blev det vedtaget af International Colored Gemstones Association at pink nuancer skulle klassificeres som rubin, med den begrundelse at det var for svært at definere hvornår rød stopper og pink begynder. Uanset så er pink corundum blandt de smukkeste og mest feminine ædelstene der findes.
Andre populære farver safirer er gule, orange, lilla og blågrønne.

Jo mere intens farve jo mere kostbare er de fancy safirer. Hvis safiren er pastelfarvet er det vigtigt med en god klarhed da indeslutninger ses tydeligere i pastel farver end i mørkere farver. Slibning er også vigtigt, især i de lysere farver, idet en korrekt slibning kan opfange lyset og sende det tilbage gennem facetterne så stenen virker brillant og levende.

Uanset farven er kombinationen af safirens skønhed og holdbarhed gjort den til en af de mest populære ædelstene overhovedet.

Læs mere om de hos GIA.

Troels Olivero.

Please follow and like us: