Kunzit – Den feminine ædelsten.

troels-olivero-kunzitMillioner af år siden, dybt inde i jordens indre, blev ædelsten skabt i utallige variationer. Vi er bekendt med de fleste af dem, og vi har været det i de fleste tilfælde i tusinder af år. Men i ny og næ dukker en hidtil ukendt variant op for dagens lys. En af disse unge smykkesten er kunzit, som med sine fine lyserøde nuancer, er en perle som i dag ses oftere og oftere i fine smykker. Ja, kunzit har kun været kendt i lidt mere end hundrede år, og alligevel gennemgår den allerede en anden renæssance.

Som tidligere nævnt, er den stadig en meget ung ædelsten. Det var først i 1902 at New York juveler og ædelsten specialist George Frederick Kunz (1856 – 1932), blev den første person til at give en samlet beskrivelse af denne sten, der netop var blevet opdaget i Californien. Og da nyopdagede ædelsten normalt bliver navngivet efter dens opdager, blev den kaldt kunzit.

Først og fremmest appellere kunzit i sin klarhed og sine fine sarte rosa nuancer, som ofte viser en antydning af violet. Kunzit er en meget feminin og forførende ædelsten.
Nogle kunzites fra fund i Afghanistan viser en rig kraftig violet, lys violet og en lysegrøn nuance, afhængig af vinklen stenen betragtes på. I gemmologi, er dette fænomen kendt som pleochroism. De fleste kunzites har dog en forholdsvis lys farve. Stærkt farvede kunzites er sjælden og dermed tilsvarende værdifulde.troels-olivero-kunzit

Kunzit er det yngste medlem af spodumen familien, hvor også den grønne eller gulgrønne hiddennite, som blev opdaget omkring et kvart århundrede tidligere, tilhører. Hiddennite bærer ligeledes navnet på sin opdager, men bliver pr. dags dato oftest kaldt grøn kunzit. De der er interesseret i gemmologi vil vide at sammen med bla. diopside og jadeite udgør spodumens, pyroxene gruppen af ædelstene. Ordet pyroxene er afledt af det græske ord PYR (ild) og Xenos (fremmed).

Den første kunzit blev opdaget i 1902 i Pala District, i San Diego County, Californien. I dag findes den hovedsageligt i Afghanistan, Madagaskar, Brasilien og USA.

Som en række spodumen, tilhører kunzite gruppen af silikater. Den har ubetydelige spor af mangan til at takke for sin fine lilla farve. Dog kan farven fade i direkte sollys. Af denne grund bør smykker med kunzit aldrig blive båret under solbadning eller på stranden.

Dens hårdhed er ganske god, mellem 6,5 og 7 på Mohs skala.troels-olivero-kunzit

Kunzit med sine fine lyserøde nuancer er ikke kun en ideel ædelsten for kvinder og kærestegaver, den er også populær som en helbredende sten. Den siges at øge en persons evne til hengivenhed og forståelse, og til at skænke indre fred og livsglæde på bæreren. Og da det også siges at aktivere sindet og befri os fra bekymring og angst, er det en glimrende ædelsten for dem, der lider af stamme eller eksamensnerver. Hvorvidt man faktisk tror på disse positive effekter er en personlig sag og ikke videnskabeligt dokumenteret.

 

Få vejledning til rengøring og vedligehold af kunzit hos GIA.

Læs mere om gemmologi eller køb smykker hos DGAL.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: