Ametyst – ædelstenen over alle ædelstene.

Ametyst’s farve er lige så unik som den er forførende, selv om denne ædelsten over alle andre ædelstene, siges at beskytte sin bærer mod forfølgelse.

troels-olivero-ametyst

ametyst

I mange tusinde år har den fornemmeste repræsentant af kvarts familien været beundret og det er der mange eksemplarer på i historien.

Moses beskrev den som et symbol på guds sjæl, og den russiske kejserinden Catherine Den Store sendte tusinder af arbejdere til Uralbjergene for at søge efter den.

Før i tiden var overbevisningen at ametyst beskyttede mod druk, jf. det græske ord ’”amethystos”, som oversat betyder noget med ”ikke beruset”.

Et stort antal af mirakuløse evner er tilegnet ametyst i mange kulturer, lige fra helbredelse af adskillige sygdomme, til at bringe held og rigdom, inspirere intellektet samt ikke mindst fordrive onde ånder.

Ædelstens-terapeuter siger den har en rensende effekt og i oldtiden blev den sågar brugt som medicin og beskyttelse af huden.

Ametyst spillede også en vigtig rolle i den katolske religion, hvor den var den fortrukne ædelsten af biskopper og kardinaler, og brugt i religiøse symboler som f.eks. det såkaldte ”Papal Ring” fra det 15 århundredes Italien, og som kan ses på Pforzheims museum.

Men for videnskaben er det en mystisk ædelsten. Godt nok er hårdheden 7 på Mohrs skala, dets vægtfylde og moderate RI sammenlignelig med andre kvarts krystaller men strukturen i krystallet er helt anderledes og ret ukonventionel. Krystallerne er nemlig bygget op i en slags aflange baner som hver især ofte har forskellige nuancer i farven. Og det forklarer hvorfor det er sjældent at finde naturlige store facetslebne ametyster med ens farvefordeling i stenen.
Det er først indenfor de senere år at videnskaben har fundet årsagen til ametystens lilla farve. Den fremkommer på grund af det farvende element jern sammen med en naturlig radioaktiv bestråling.

En anden ting som man har vidst længe er at ametyst skifter farve ved varmebehandling.
Nogle ametyster udviser en meget svag farve eller er næsten farveløs i dagslys. Derfor er ametyster heller ikke velegnet til at bære på stranden eller ved poolen. Farven kan dog genskabes ved radium bestråling.

De største udgravninger af Ametyst findes i det sydlige Brasilien og i Uruguay. Også I Madagaskar eksporteres store mængder ametyster. Men ellers findes Ametyster mange steder i verden, dog i forskellige kvaliteter, som f.eks. de russiske fra Ural som er meget smukke hvor imod de Canadiske sjældent er i GEM kvalitet.

Specielt de Sydamerikanske opdagelser i det 19. århundrede bragte prisen på Ametyst kraftigt ned. Den engelske dronning Charlottes berømte ametyst armbånd, kostede i det 18. århundrede mere end 2000 pund i datidens penge. En enorm sum, da den 200 år senere ikke er mere end 200 pund værd. Dog afhænger prisen meget af kvaliteten.

Det meste af det brasilianske materiale er lyslilla. Fra Madagaskar har farven røde eller violette nuancer. De smukkeste og mest intens lilla ametyster kommer fra Uruguay, dog er de fleste behandlet.

En anden lidt mere alvorlig grund til prisfaldet er at syntetiske ametyster produceres i stor stil, og modsat andre ædelstene er det meget svært, selv med gemmologiske instrumenter at se forskel på naturlige og syntetiske ametyster. Og det er de færreste gemmologer og selv laboratorier der har RAMAN mikroskoper, da de koster en formue i million klassen.

Allerede i oldtiden blev ametyster brugt flittigt som kunst. Det vidner bl.a. den berømte buste af Trajan som Napoleon erobrede i Berlin.

troels-olivero-ametyst

ametyst

Også drikke bægere blev lavet af ametyst, som bringer os tilbage til den gamle overbevisning at ametyst beskyttede mod druk.

Et andet godt råd for at undgå en fordrukken i at få delirium, var at male lidt ametyst til pulver og blande det i drinken.

 

 

 

 

Læs mere om ametyst hos Gemological Institute of America eller læs om gemmologi hos Danish Gemologigal Appraisal Laboratory.

 

 

Troels Olivero

Please follow and like us: