Multifarvede turmaliner – Et mirakel af farver

Ofte ser man turmalin krystaller som ved hjælp af en dygtig ædelstens-sliber kan blive slibes så flere farver i samme troels-olivero-multifarvedeædelsten vises. Turmaliner er et sandt mirakel af farver. Krystaller med kun en farve optræder egentligt i mindre omfang end turmaliner med flere farver. Kombinationen af farver er så varieret at de stort set repræsenterer alle regnbuens farver.

Turmaliner består kemisk af aluminium bor kisel med en kompleks og skiftende sammensætning. Det er et af de mest komplekse mineraler der findes. Selv mindre ændringer i den kemiske sammensætning ændrer farven på krystallet og det er grunden til at samme krystal, dannet i naturen, viser forskellige farver, ofte i lag oven på hinanden. En turmalinkrystal kan i form variere fra papirtynde til store som en knyttet hånd.

Når en vandmelon ikke er en vandmelon?

Turmaliner med 2 eller flere stærke og adskilte farver er meget eftertragtet. Afhængig af form og farve kaldes de i branchen dobbelt- eller multifarvet turmaliner. Nogle eksempler på disse turmaliner er de såkaldte ”Mohrenkopf” (en slags populær kage i tyskland) som er en farveløse turmalin med sort farve i begge ender. Hvis den er rød i den ene ende kaldes den en ”Turk’s” hoved. Den mest kendte dobbeltfarvede turmalin er ”Watermelon” vandmelon turmalinen som er rød i midten og grøn i siden.
Brasilien er turmalinernes land. Her er de største variationer og de største udvindinger. Men også i Afrika produceres der mange turmaliner. Øvrige steder for udvinding er Sri Lanka og Madagaskar.

For den individuelle

Turmaliner er ikke kun populære som smykkesten men også som en terapeutisk sten. Den siges at have en forstærkende og kraftfuld effekt på bæreren. Den er rimelig let at arbejde med for ædelstens-sliberen og er relativ hård og dermed velegnet som smykkesten til daglig brug.troels-olivero-multifarvede

Specielt multifarvede turmaliner er velegnet til den individuelle person der gennem individuelt design adskiller sig fra mængden, idet disse ædelsten selv er meget forskellige fra hinanden.

En turmalins farvenuance er ofte et kendetegn for oprindelse da hver turmalin-mine stort set har deres individuelle farvenuance, uanset om farven er grøn, gul, rød, blå, sort eller pink.

Læs mere om turmalin og den flerfarvede turmalins kvalitetsfaktorer hos GIA eller køb smykker hos DGAL.

 

-Troels Olivero

Please follow and like us: