Ild opaler – Mayaernes og Aztekernes ædelsten.

troels-olivero-ild

Mexico er ild opalens land. Bjergkæder som løber gennem det mexicanske højland med deres mange udslukte vulkaner, indeholder ild opal-krystaller. Med nogle få undtagelse bliver de udvundet fra sprækker og labyrinter i åbne miner med klippevægge op til 60 meter høje.

Ild opaler er meget anderledes end andre opaler. De blev allerede brugt i oldtiden i Indien og Persien som et symbol på kærlighed, ligesom de blev brugt i ritualer i Central Amerika. Mayaerne og Aztekerne elskede ædelstenen og brugte den flittigt i religiøse og rituelle smykker. De kaldte den quetzalitzlipyollitli, ”stenen der blev født i paradis”. Men lidt efter lidt blev stenen glemt indtil 1835 hvor de glemte skatte igen blev husket og en systematisk udvinding startede. I dag anses den som Mexicos nationale ædelsten.

I mindre omfang, er disse orangerøde ild opaler også fundet i Honduras, Guatemala, USA, Canada, Australien (selvfølgeligt), Etiopien og Tyrkiet men som sagt er det små fund uden økonomisk betydning.

For nogle år siden fandt man I en agat mine nær Campos Borges I den Brasilianske stat Rio Grande do Sul, smukke og meget store gule til orange ild opaler. De var unikke med deres smukke farve som varierede fra varme gule til lys røde ofte med en brunlig tone. Hvad der specielt var unik var størrelsen. Nogle af krystallerne var så store som en knyttet hånd, hvad gav designerne helt ny muligheder til at skabe nye trends indenfor smykke mode.

Den sprudlende varme glød fra ild opaler har begejstret ædelstens entusiaster verden over. Den intense orangerøde opal kan simpelthen ikke overses. Ild opalen der ligesom andre opaler består af kisel og vand, fik sit navn efter dets farve. Farven kommer fra jernoxid. Men som andre opaler er det ikke en hård ædelsten, kun 6 til 6,5 på Mohrs skala. Så den behøver en beskyttet fatning når den bruges som smykkesten.
Ikke alle ild opaler er ens. Man opdeler mellem de almindelige ild opaler, som afhængig af kvaliteten er slebet i facetter eller cabochon sleben og så de meget fine og kostbare som ud over deres intense farve også viser et farvespil, som er kendt fra andre slags opaler. Men uanset farvespil eller ej, spiller ild opalerne med deres intense farve en vigtig rolle blandt ædelstene.

Jo tørre sted den er fundet jo hårdere sten.

Ild opaler er enten facetslebne, hvis klarheden tillader det, eller cabochon slebne, som bedst bringer gløden i farven frem. troels-olivero-ildDen klassiske form man sliber de fineste og mest kostbare er den ovale form. Brasiliansk ild opaler bliver dog slebet i mange forskellige former, grundet bl.a. deres størrelse af krystallerne, som giver sliberne og designerne nærmest ubegrænsede muligheder. Kun fantasien sætter grænsen.
Selv om opaler ikke er særlig hård er de dog ikke let at arbejde med for sliberen. Stenene skal slibes i bestemte retninger for at bevare og frembringe det bedste farvespil og intensitet. Både sliberen og sætteren skal være varsom med brug af varme i arbejdet, da en opvarmning og kunstig tørring af stenene kan få dem til at flække i overfladen.
Opalernes hårdhed afhænger ofte af hvor de er fundet og de dygtige slibere ved ud fra hvor stenen er fundet hvorledes den skal behandles under slibningen. Men generelt kan det siges at jo mere tørt den har ligget i naturen inden der er udgravet jo hårdere er den og jo mere modstandsdygtig er den ved brug.

Man må aldrig bruge høj varme på opaler. Jeg har set flere ødelagt af en guldsmeds flamme fra en ring til reparation ligesom den kan heller ikke kan tåle syreholdige væsker. Udsæt den aldrig for intens lys over længere tid, f.eks. kan det ikke anbefales at tage den med på stranden en varm sommerdag.

Til gengæld har opaler det bedst med at blive brugt og båret på huden så den opnår den nødvendige fugtighed fra luften og fra huden. Skulle det ske at den er blevet mat og kedelig kan den for det meste poleres op til at få sin fine glød tilbage.

En ædelsten for positive mennesker.

Farve, farvespil og klarhed er de 3 vigtigste kriterier I bedømmelse af en ild opals værdi. Jo mere ren og intens og jo dybere rød ”body” farve jo mere kostbar er den. De sjældneste og dyreste er den intens orangerøde fra Mexico: Også de fine cabochon slebne som viser et fint farvespil er kostbare. Disse ædelstene som gløder fra orange til rød er skattet og eftertragtet af folk med et positiv livssyn. Deres varme glødende farve giver os vitalitet, fylder os med glæde og åbner vores øjne til naturens skønhed. For trods alt er ild opaler jo selv en del af naturen i dets smukkeste form.

Læs mere om den mexicanske opal hos GIA.

Læs om gemmologi eller køb smykker hos DGAL.

Please follow and like us: