Rene blå turmaliner – de mest sjældne turmaliner

troels-olivero-turmaliner

Blå turmalin krystal

Rene blå turmaliner er meget efterspurgt for deres skønhed og sjældenhed. Ikke kun blandt kvinder, men også af ædelstens-samlere. Dog er der de senere år fundet de såkaldte “Paraiba turmaliner”, hvis sjældenhed og værdi er i en kategori for sig selv – men det er en anden historie. På nær Paraiba turmaliner er de også de mest kostbare af turmaliner i de rene blå nuancer.

Den rene blå turmaliner siges at gøre ejeren ærlig og tolerant og skaber harmoni.

Disse sjældne turmaliner findes primært i Brasilien, eller mere nøjagtigt det nordlige Brasilien, hvor også de kostbare turkise Paraiba Turmaliner blev fundet. De findes også i Namibia, Afghanistan Pakistan samt Nigeria.

Den blå turmalin kaldes også ”indigolith” (blue stone).

 

Turmaliner – den mest farverige gruppe af ædelstene.

Den kommer i stort set alle farver som f.eks. grøn, rød, blå, gul, sort, pink. – Ja selv flerfarvet turmaliner findes. Der findes ikke en anden ædelstensgruppe med så stor en variation af farver, men til gengæld er de ikke lige kendt og deres farveintensitet er også meget forskelligt. De bedst kendte er de grønne, pink og røde, som hedder rubelliter.

 

Kun for den erfarne sliber.

Blå turmaliner beskrevet af troels olivero

Blå turmaliner

Det kræver stor ekspertise og erfaring at slibe turmaliner. Turmaliner er type 2-ædelstene og rubelit er type 3-ædelstene hvilket betyder at de er født med væsentligt flere indeslutninger end fx diamanter. Sliberen skal derfor både iagttage en ret udviklet dichroism (dobbeltfarve), samt sikre at farven ved slibning fremkommer ens i hele stenen uden at flække stenen. Nogle typer indeslutninger kan forårsage stress og dermed svække turmalinen når den slibes. Sliberen kan ikke engang holde en stresset sten i en forkert vinkel mod slibehjulet før den flækker.

Har turmalinen først overlevet den hårde slibeproces er stenen modstandsdygtig. Turmaliner måler  7 – 7,5 på Mohrs skala, hvilket gør den velegnet til alle typer smykker og let at vedligeholde.

 

Læs mere om turmaliner hos GIA (Gemological institute of America).

 

Troels Olivero

Please follow and like us: